Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Светът ще спести до 23 млрд. долара от мрежови разходи чрез ВЕИ

През 2021 г. до 1200 GW от съществуващия въглищен капацитет може да се окаже по-скъп за експлоатация, отколкото разходите за нови соларни мощности

 Светът ще спести до 23 млрд. долара от мрежови разходи чрез ВЕИ

Снимка: Pixabay

Светът може да спести годишно до 23 млрд. долара от мрежови разходи като използва слънчева и оншорна вятърна енергия, за да замени най-скъпите въглищни електроцентрали с капацитет от 500 гигавата, ситуирани предимно в Китай, Индия, Украйна, Полша, Южна Корея, Япония, Германия и САЩ, съобщава Ройтерс, позовавайки се на доклад на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA).

Според агенцията намаляването на разходите за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) бележи повратен момент в глобалния преход към нисковъглеродна енергия, тъй като новите мощности на слънчева и вятърна енергия се изграждат с по-малко средства в сравнение със съществуващите въглищни електроцентрали. 

Още по темата

Атрактивните цени на ВЕИ, свързани с производството на енергия от изкопаеми горива, могат да помогнат на правителствата да започнат и осъществят „зелено“ икономическо възстановяване от сътресенията, свързани с разпространението на коронавируса, изтъкват от агенцията.

„Стигнахме до важна повратна точка в енергийния преход“, заяви генералният директор на IRENA Франческо Ла Камера.

Въпреки че учените посочват, че светът трябва да се насочи към много по-бърз преход, за да смекчи въздействието от изменението на климата, годишният доклад на базираната в Абу Даби агенция показва, че вятърната и слънчевата енергия стават все по-конкурентни по отношение на цените.

Повече от половината от добавения капацитет на ВЕИ през 2019 г. отчита по-ниски разходи за електроенергия от най-евтините нови въглищни централи, констатира докладът на IRENA.

Резултатите от търговете също предполагат, че средните разходи за изграждане на нови соларни и оншорни вятърни мощности са достигнали ниво, което е значително по-ниско от разходите за изграждане на нови въглищни електроцентрали, което допринася към тласъка за постепенно загърбване на електроенергията, произвеждана от изкопаеми твърди горива.

Подобен преход би намалил и количеството на глобалните емисии на въглероден диоксид с около 5% от обема на емисиите от 2019 г.

Според IRENA през следващата година до 1200 гигавата от съществуващия въглищен капацитет може да се окаже по-скъп за експлоатация, отколкото разходите за изграждане на нови соларни паркове.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Други
MAAE: По света има 224 изследователски реактора, а 9 са в процес на изграждане